Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komplikationer vid import från Storbritannien

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Komplikationer vid import från Storbritannien

  Scenariot är följande:

  * Hoj köpt i England och körd i England ett par år. Det finns köpekontrakt från engelska firman som sålde hojen till nuvarande ägaren, allt är legitimt och hojen är inte stulen osv.
  * Hoj exporterad från England då ägaren flyttade hem till Sverige. "Certificate of permanent export" finns.
  * Registreringsbeviset (V5C) slarvas bort, bara delar finns kvar.
  * Registrering påbörjas hos Transportstyrelsen men ursprungskontroll går ej igenom eftersom fullständig V5C inte kan bifogas.
  * Ägaren låter hojen stå ett par år för att försöka styra upp senare. Senare blir aldrig av, ägaren vill nu sälja hojen till någon som orkar rodda med registrering. Jag vill köpa hojen. Köpeskontrakt kan upprättas och all relevant dokumentation finns. Säljare är behjälplig. Regbesiktningen ska inte vara några konstigheter, modellen har COC, har alla orginalprylar, uppfyller alla krav osv, lykta för högertrafik finns att beställa som reservdel från tillverkare osv.

  DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) säger:

  * V5C kan inte utfärdas på ett exporterat fordon. "Certificate of permanent export" ska räcka för registrering i EU och undrar vad svenska myndigheterna grinar om.
  * Deras exportavdelning kan utfärda extradokument som används i "specialfall" för att förtydliga ursprung. Dessa bör lösa eventuella oklarheter. Dessa går att få till Sverige med en del stök. Dokumenten har ingen formell benämning vad jag kunde få fram.

  Transportstyrelsen säger:
  * V5C behövs för ursprungskontroll.
  * De kan inte kommentera mer komplicerade fall, eller kompletterande utfärdade exportdokument från DVLA som ska kunna motsvara en V5C.
  * Kan du inte få fram V5C, registrera in fordonet i Storbritannien och exportera det igen. Alternativt gör om hojen till en brödrost, eller motsvarande, istället.

  Svaren från Transportstyrelsen känns aningen halvhjärtade, eftersom det inte berör ett faktiskt pågående ärende med ursprungskontroll.

  Så vad säger alla internetexperter? Värt att rodda och testa med ny ursprungskontroll (som kostar 600 kr + att få hem dokumenten från Storbritannien)?

  Någon som har erfarenhet av liknande komplicerade importer från Storbritannien där V5C saknas, eller erfarenhet att processa mot Transportstyrelsen?

  #2
  Slutsatsen verkar vara att det är rätt kört utan V5C. Då skippar jag.

  Kan förmedla kontakt till säljare om någon vill köpa:
  BMW G650 Xchallange 2007.
  ~1000 mil.
  Remus-system.
  Touratech/Acerbis-godis.
  I gott skick men lite smutsig, troligtvis stått sedan 2014.

  Prislappen med förutsättningarna "bör gå att lösa för att registrera in" var 20k. Pris med med uppdaterade förutsättningarna "kommer aldrig rulla väg i Sverige" lär vara öppet för diskussion.

  Allt ska vara i sin ordning med övriga papper som intygar att det inte handlar om stulen hoj.

  Comment

  Working...
  X